Tatlı kriziyle başa çıkmanın 9 yolu

0

Şeker, hepimizin doğduğumuz andan itibaren tercih ettiği ilk tat.Çünkü şeker beyinden mutluluk hormonları olan seratonin ve endorfin salgılanmasına yardımcı oluyor. Mutsuzken artan tatlı ihtiyacının ve iş çekmecelerinde acil durum çikolatası bulundurmanın sebebi de bu.

Zararlarına her gün bir yenisi eklenen şekere hayır diyecek çok az insan var ne yazık ki…Kimi zaman eş dost ikramları, kimi zaman kurtulması güç krizleri ve geleneksel mutfak kültürümüzle ‘hayır’ diyemediğimiz tatlıdan vazgeçme yolları için diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Şeber etkili tüyolar verdi.
 
Az miktarda tüketin

Araştırmalar canı tatlı isteyen kişilerin eninde sonunda o tatlıyı tükettiğini gösteriyor. Bu nedenle canınız tatlı istediğinde az miktarda tüketmek yardımcı olacaktır. Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda çok zararlı olmadığı düşünülüyor. Amerika Kalp Sağlığı Derneği’nin açıklamasına göre ABD’liler günde 22 çay kaşığı şeker tüketiyor, önerilen maksimum miktar ise kadınlar için altı, erkekler için dokuz çay kaşığı dolusu şeker.

Tatlı ile diğer besinleri karıştırın

Tatlıdan alacağınız kaloriyi azaltmak için besinleri karıştırın. Örneğin çikolata sosuna bandırılmış muz ve çilek tüketmek veya direkt çikolata yemek yerine fındık ve bademli drajelerden tüketmek az miktarda tatlı ile isteğinizi kesmenize ve az kalori almanıza yardımcı olur. Karışım tatlılar, kan şekerini yavaş yükseltip,  yavaş düşürdüğünden tatlı tüketimine bağlı hızlı acıkma ihtimalinizi de azaltırsınız.

Şekersiz sakız çiğneyin

Şekersiz fakat şeker tadı olan aromalı sakızlardan çiğnemek tatlı ihtiyacınızı azaltabilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, sakız çiğnemenin yemek yeme isteğini azalttığını göstermektedir.

Meyve tüketmeye çalışın

Canınız tatlı istediğinde taze veya kuru meyveler ile bu ihtiyacınızı bastırabilirsiniz. Kuru kayısı, kuru incir, hurma, kuru erik gibi tatlı ama sağlıklı atıştırmalıklara yer açın.

Odağınızı değiştirin

Canınız gün boyunca tekrar tekrar tatlı bir şeyler tüketmek istiyor ise odağınızı değiştirmelisiniz. İmkân varsa yürüyüşe çıkmak tatlıyı unutturacak en iyi yöntemdir. Bilgisayar oyunları, gazete, dergi ve kitap okumak gibi faaliyetler ilk on dakikasından sonra genelde tatlı ihtiyacını ortadan kaldırır.

Kaliteli tatlı tüketin

Şeker ve gofretler yerine yoğun kakaolu bitter çikolataları, hamur tatlıları yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. En azından tatlı isteğinize mağlup olduğunuzda, sadece şeker değil, vücudunuz için gerekli olan bazı vitamin, mineral ve diğer besin öğelerini de almış olursunuz.

Düzenli beslenin

Uzun süre aç kalmak, ana öğünleri atlamak gibi beslenme yanlışları tatlıya olan isteğinizi arttırabilir. Günde 3 saatten uzun aç kalmayacağınız ve aralarda sağlıklı atıştırmalıklar tüketeceğiniz bir beslenme planı tatlıya olan isteğinizi ciddi anlamda azaltır.

Destek alın

Eğer üzüntü, stres gibi duygusal durum değişiklikleri tatlı krizlerine yol açıyorsa ve bu hayatınızda artık çözümlenemeyen ve sürekli tekrarlanan bir hal aldı ise destek almayı düşünebilirsiniz. Unutmayın ki, hiçbir besin veya içecek hayatınızdaki problemleri çözemez. Hayatınızda ciddi bir mutsuzluk kaynağı var ise onu tatlı yiyerek yenemeyeceğinizin farkına varmalısınız.Tatlının problemi sadece erteleyen anlık bir çözüm olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kendinizi ödüllendirin

Tatlı krizlerinize karşı açtığınız savaşı bütün hafta hafif sıyrıklarla atlattıysanız, haftanın sonunda kendinizi ödüllendirmelisiniz. Kendinizi yemekle değil başka şeylerle ödüllendirin. Çok beğendiğiniz kazak veya en sevdiğiniz yazarın yeni kitabı gibi. Bu ödüller tatmin etmiyor ise 150 kaloriyi aşmayan bir tatlı ile kısa dönemli bir ateşkes ilan edin.

SERDA KIVILCIM – BUGÜN GAZETESİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.