Yeni Yıl – Yılbaşı Menüleri

Eğer aranızda “Amaan yılbaşı dediğin sıradan bir gün, yılbaşında ne yapılır ki, en fazla bir avuç fıstık alır, televizyon karşısına kuruluruz” diyen varsa vakit varken bu düşünceden vazgeçsin. Yılbaşı masası nasıl hazırlanır, yılbaşı sofrasında neler olmalı diye merak edenler için çorba, başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı tarifleri olmak üzere 5 başlıktan, evde yılbaşı menüsü için alternatifli önerileri sizin için derledik.

Eğer aranızda “Amaan yılbaşı dediğin sıradan bir gün, yılbaşında ne yapılır ki, en fazla bir avuç fıstık alır, televizyon karşısına kuruluruz” diyen varsa vakit varken bu düşünceden vazgeçsin.
Yılbaşı masası nasıl hazırlanır, yılbaşı sofrasında neler olmalı diye merak edenler için çorba, başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı tarifleri olmak üzere 5 başlıktan, evde yılbaşı menüsü için alternatifli önerileri sizin için derledik. Üstelik içinde yılbaşı kurabiyesi de var, yılbaşı pastaları da; yılbaşı hindisi de var yılbaşı mezeleri de… Haydi bakalım bu enfes yılbaşı yemekleri için mutfağınızı hazır edin, başlıyoruz…

Bal kabağı çorbası

Malzemeler 5 su bardağı tavuk suyu1,5 çay kaşığı tuz4 su bardağı püre haline getirilmiş bal kabağı1 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz1 adet orta boy ince kıyılmış kuru soğan1/2 çay kaşığı kekik1 diş ince kıyılmış sarımsak1/2 su bardağı krema5 adet tane karabiber Damaklarımız DNA’sıyla oynanmadıysa bal kabağı ve bal kabağı tarifleri hep güzeldi. 2016 da ona güzeldi. Biz hakkını yeni vermiş olduk. Nasıl Yapılır? Tavuk suyu, bal kabağı püresi, doğranmış kuru soğanı, kekiği, tane karabiberi ve ince kıyılmış sarımsağı bir tencereye koyarak 30 dakika kısık ateşte pişirin. Blender yardımıyla tüm karışımı pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin. Kremayı azar azar ilave edin ve bu aşamada çırpma teli kullanın. Kremayı ilave ettikten sonra beş dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Servis kaselerine aldığınız çorbayı maydanozlarla süsleyebilirsiniz. 

Kuşkonmaz çorbası

Malzemeler 1 demet kuşkonmaz3 yemek kaşığı tereyağı1,5 yemek kaşığı un5 su bardağı et suyu1 su bardağı süt1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber1 çay kaşığı tuz  Eski Mısır’da (Antik Mısır) tedavi amaçlı kullanılan kuşkonmazın yılbaşı yemekleri arasına almamak, saygısızlık olurdu. Kaç binyıllık geçmişi var. Sonuçta mercimek çorbası güzel de yılbaşı akşamı da onu içmeyeceksiniz değil mi? Nasıl Yapılır? İyice yıkanmış kuşkonmazların kabuklarını soyacak yardımıyla soyun ve halka halka doğrayın. Tereyağını derin bir çorba tencersinde eritin kuşkonmazları ilave edin ve hafif soteleyin. Unu ilave edin ve hafif renk alıncaya kadar kavurun. Et suyunu yavaş yavaş ilave edin ve bu aşamada çorbanın topaklanmaması için çırpma teli kullanın. Tuz, kırmızı biber ve karabiberi ilave edip kıvam alıncaya kadar 15 dakika daha pişirin ve servis edin. 

Zeytinyağlı yaprak sarma

Malzemeler 300 gram asma yaprağı1 adet limon4 yemek kaşığı zeytinyağı1 su bardağı sıcak suİç harcı için6 yemek kaşığı zeytinyağı3 adet orta boy kuru soğan1,5 su bardağı pirinç1 su bardağı sıcak su1 yemek kaşığı dolmalık fıstık1 yemek kaşığı kuş üzümü1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı yenibahar1/2 çay kaşığı tarçın1 adet kesme şeker1 çay kaşığı tuz Nasıl Yapılır? Sarmanın içini hazırlamak için; soğanları küp küp doğrayın. Zeytinyağını kızdırdığınız tencerede soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin. Ardından sırasıyla; dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber, yenibahar, tarçın, kesme şeker ve tuzu ekleyin. Sıcak suyu ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilımaya bırakın. Salamura asma yapraklarını bir servis tabağına damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına iç harcı ilave edin ve kenarlarını içe alarak geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sarın. Sarma tencerenizin altına bir iki yaprak koyun ve sardığınız dolmaları düzgünce yerleştirin. Sıcak su, limon ve zeytinyağını sarmaların üzerinde gezdirin. Üzerine düz bir tabak kapatın ve yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Deniz börülcesi

Malzemeler 200 gram ayıklanmış jumbo karides3 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı limon suyu1 diş sarımsak1/4 çay kaşığı toz kişniş Deniz börülcesi salatası için 1 demet deniz börülcesi1 adet orta boy kırmızı soğan2 diş sarımsak5 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı üzüm sirkesi1 yemek kaşığı nar ekşisi8 adet cherry domates1 çay kaşığı çörek otu1 çay kaşığı pul biber1/4 çay kaşığı tuz Deniz börülcesi ortalama bir damağın her hafta yediği ya da mutfakta yapmaya alışık olduğu lezzetlerden biri değil. Her pazarda olmayınca her şehir bilemiyor tadını. Nasıl Yapılır? Sarımsağı rendeleyin. Toz kişniş, taze sıkılmış limon suyu ve zeytinyağını karıştırın bu harçta karidesleri marine edin ve şişe dizin.Kök kısımlarını temizlediğiniz börülceleri tuzlu suda 8-10 dakika haşlayın. Haşlanan börülceleri buzlu suda bekleterek soğutun. Kırmızı soğanı halka şeklinde doğrayın. Cherry domatesleri ortadan ikiye kesin. Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, üzüm sirkesi, nar ekşisi, pul biber ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra haşlanmış deniz börülcesiyle harmanlayın. Cherry domates dilimleri ve kırmızı soğan halkalarını ve üzerine çörek otunu da ilave edin. Karidesleri hafif yağlanmış tavada önlü arkalı maksimum 5 dakika pişirin. Deniz börülceleri salatasına ilave edin.  

Kereviz salatası: Kerevize bu sene şans verin

Malzemeler 2 adet orta boy kereviz1 adet limon suyu1 su bardağı süzme yoğurt2 yemek kaşığı mayonez1 çay kaşığı tuz Üzeri için 2 yemek kaşığı zeytinyağı4 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 10 yaşındayken yediğiniz ve beğenmediğiniz için yıllardır kerevize önyargılı bakıyor olabilirsiniz. Bunun tam aksini düşünmeye başlamak için yeni yıldan daha önemli bir gün olamaz. “Yok dostum kereviz deme bana” diyorsanız… Nasıl Yapılır? Kabukları soyulan kerevizleri rendenin kalın kısmıyla rendeleyin. Kararmaması için limon suyu sıkın ve iyice karıştırın.Cevizi ve toz biberi kızgın zeytinyağında soteleyin. Kerevizlerin üzerine hazırlanan cevizli harcı ilave edin. İşte bu kadar. 

Şuba salatası

Malzemeler 300 gram haşlanmış tavuk göğsü4 adet orta boy haşlanmış patates2 adet orta boy havuç2 adet orta boy pancar1 adet yumurta300 gram mayonez1/2 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber Süslemesi için1 demet dereotu Rusya’nın yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi olan şubanın 2017’ye girerken sizin yılbaşı masanızda olmaması için bir sebep göremiyoruz. Hem farklı bir lezzet, hem de heyecan arayanlara duyurulur. Nasıl Yapılır? Tavuk göğsünü haşladıktan sonra küçük parçalar halinde didikleyin. Haşlanan patateslerin kabuklarını küçük parçalar halinde kesin veya rendeleyin. Pancaları kabuklarını soymadan haşlayın. Haşlanan kabukları da yumuşayana kadar pişirdikten sonra küp küp doğrayın. Pancarların kabuklarını kağıt havluyla ovarak çıkartın ve rendeleyin. Haşlanan yumurtaları da küp küp kesin. Salatayı servis edeceğiniz tabağa iki kaşık mayonez sürün. İnce bir kat haşlanmış patatesi tabağa döşeyin. Ara katlara mayonez sürüp, tuz ve karabiber serpiştirerek sırasıyla; haşlanmış ve doğranmış tavuk, patates, havuç ve yumurta akını kat kat döşeyin. Yumurta akları üzerinden mayonezle geçip, salatanın üzerini rendelenmiş pancarla kaplayın. Buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra servis edin. 

Mantarlı karides güveç: Her sofranın ara sıcağı

Malzemeler 500 gram ayıklanmış karides200 gram kültür mantarı2 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı tereyağı1 adet kuru soğan4 diş sarımsak3 adet domates4 adet yeşil biber1 tatlı kaşığı pul biber1 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiber  Üzeri için1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Nasıl Yapılır? Soğan ve sarımsağı küp küp doğrayın. Çekirdeklerini çıkarttığınız yeşil biberleri ince ince dilimleyin. Domateslerin de kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Mantarları nemli bir bezle silerek temizleyin. Doğranmış soğan ve sarımsağı soteleyin. Yeşil biber ve domatesi de ilave ederek sotelemeye devam edin. Mantarları da bu aşamada ekleyin. Son olarak karidesleri de ilave edin ve 2 dakika daha sotelemeye devam edin. Tuz, karabiber ve pul biberle baharatlandırın.Karidesli mantarlı karışımı güveç kaplarına paylaştırın. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Tereyağını dört eşit parçaya bölüp, peynirlerin üzerine yerleştirin. Peynirler iyice eriyene kadar 200 derecelik fırında pişirin.

Düşes patates: Yılbaşı menüsünün jokeri

Malzemeler 4 adet büyük boy patates2 adet yumurta sarısı3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri2 yemek kaşığı tereyağı1/2 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber1/4 çay kaşığı toz sarımsak (arzuya göre)1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi (arzuya göre) Kallavi sofrayı kallavi sofra yapan en güzel detaylardan biri masada jokerlerin bulunmasıdır. Şöyle ki ister hindiyle ister kırmızı etle ister tek başına tüketebilen yiyecekler olmalıdır. Nasıl Yapılır? Patatesleri kabuklarıyla tuzlu suda haşlayın. Haşlanan patatesleri bekletmeden püre kıvamına getirin. Tereyağını sıcağı sıcağına ilave edin ve patatesin sıcağıyla eritin. Yumurta sarısı ve toz parmesanı ilave edin. Baharatları da ilave edip tatlandırın.  Pürüzsüz kıvama gelen püreyi sıkma torbasına alın.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında dilediğiniz duyla istediğiniz şekli vererek 20-25 dakika pişirin. Fazla renk almadan fırından çıkartın ve servis edin. 

Krep kanepe: 

Malzemeler2 adet yumurta1 su bardağı su1/2 su bardağı süt5 yemek kaşığı un1/2 yemek kaşığı ayçiçek yağı1/4 çay kaşığı tuz Krepleri pişirmek için 1 yemek kaşığı ayçiçek yağıKrep kanepelerin iç harcı için150 gram somon füme200 gram labne peyniri4 dal maydanoz8 adet frenk soğanı1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber Eğer yılbaşını evde geçiriyorsanız ve hatta misafirleriniz de varsa krep kanepe tek atımlık lezzetiyle tam ağızlara layık bir lezzet. İncecik ve sıcak sıcak pişirdiğiniz kreplere istediğiniz malzemeleri ekleyin, 2017’ye bomba gibi girin. Nasıl Yapılır? Krep hamurunu hazırlamak için derin bir kasede yumurtaları, süt, su, sıvı yağ, un ve tuzu çırpma teliyle pürüzsüz bir kıvam olana kadar karıştırın.Hafif yağlanmış tavada krepleri pişirin. Pişen krepleri üst üste dizin ve üzerlerine kapak kapatarak sıcak kalmasını sağlayın. Kreplerin iç harcı için; maydanoz ve frenk soğanlarını incecik kıyın. Labne peyniri, kıyılmış yeşillikler ve taze çekilmiş tane karabiberi bir çatal yardımıyla karıştırın. Maydanoz ve frenk soğanını ilave edin. Somon fümeyi yaprak halinde açın. Kreplerin üzerine önce peynirli harcı daha sonra da somonları ilave edin ve rulo şeklinde sarın. Krepleri düzgün porsiyonlar halinde yuvarlak yuvarlak kesin ve kürdan yardımıyla tutturup servis tabağına dizin. 

Haydari: Her şey onunla başladı 

Meze denince ilk aklımıza gelenlerden o. Kurduğumuz en özel sofralarda süzme yoğurdun katkılarını asla esirgemeyeceğinin kanıtıydı haydari.  Malzemeler500 gram süzme yoğurt50 gram beyaz peynir2 diş sarımsak4 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı nane1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi1/2 çay kaşığı tuz Püf NoktasıHaydari yapımında beyaz peynir kullanmanız mezenin kıvam ve tadını arttıracaktır. Pişirme ÖnerisiBeyaz peynir eklemeden de haydari hazırlayabilirsiniz. Nasıl Yapılır?Süzme yoğurdu karıştırma kabına alın. Beyaz peyniri rendeledikten sonra karıştırma kabına aktarın. Küçük parçalar halinde kestikten sonra havanda tuzla ezdiğiniz sarımsakları yoğurda katın. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Ceviz içini ekleyip 2 dakika kadar soteleyin. Son olarak nane eklediğiniz kızgın yağ karışımını nane kokusu çıkınca ocaktan alın. Tüm malzemeyi bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra haydariyi servis tabağına alın. Soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın. Servis ÖnerisiServis tabağına aldığınız haydariye ince kıyılmış dereotu ekleyebilir, maydanoz yapraklarıyla süsledikten sonra servis edebilirsiniz.Kullandığınız sarımsak miktarını arzu ettiğiniz oranda azaltıp arttırabilirsiniz.

Panettone

Malzemeler Hamuru için2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu2 yemek kaşığı sıcak su3/4 su bardağı kuru üzüm1/2 su bardağı kuru meyve karışımı (portakal ağırlıklı küp şeklinde doğranmış karışık meyveler)3 adet yumurta1/2 su bardağı ılık su1/2 yemek kaşığı bal5 yemek kaşığı tereyağı2 su bardağı un3 yemek kaşığı toz şeker1/4 tatlı kaşığı kuru maya1/2 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu1/4 tatlı kaşığı tuz Üzeri için1 yemek kaşığı soğuk tereyağı Panettone leziz mi leziz bir ekmek ancak yapılması biraz zahmetli olduğundan yılbaşı sofraları onun için en ideal zaman. Yılbaşı masalarına o kadar da yakışıyor ki gerçekten mutfakta emek harcamaya değer. Nasıl Yapılır? Kuru üzümleri bir kaseye alın. Üzerine portakal suyu ve sıcak su ilave ederek bekletin. Un, maya, toz şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve tuzu bir kapta harmanlayın. Sıvı malzemeleri ayrı bir kapta harmanlayın ve azar azar kuru karışımın olduğu kaba ekleyin. 4 yemek kaşığı tereyağını da azar azar ilave edin. Kuru üzümlerin suyunu süzün ve 1 yemek kaşığı tereyağıyla karıştırıp karışıma tahta kaşık yardımıyla ekleyin. Hamuru derin bir kaseye alın ve yaklaşık 12 saat mayalandırın. Yaklaşık 3 katına çıkan hamuru minik hareketlerle nazikçe yoğurun. Uygun büyüklükte bir kaba yerleştirin ve 2 saat daha mayalandırın. Hamurun üzerine artı çizin ve ortasına soğuk tereyağını yerleştirin. 180 derecede 75 dakika pişirin.

Fırınlanmış baharatlı kaju

Malzemeler400 gram çiğ kaju1 yemek kaşığı ayçiçek yağı1 yemek kaşığı nane1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber1/2 çay kaşığı tuzYılbaşını evde geçirenlerin, televizyon karşısında, tombala oynarken keyfine keyif katacak bir atıştırmalık fırınlanmış baharatlı kaju. Üstelik hazırlaması da oldukça pratik. Nasıl Yapılır? Yağ, nane, kırmızı toz biber ve tuzu karıştırın. Çiğ kaju tanelerini bu karışımla iyice harmanlayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Baharatlarla lezzetlenen kajuları cam bir kapta dilediğiniz kadar muhafaza edin.

Marlenka

Malzemeler200 gram şeker520 gram un2 adet yumurta55 gram tereyağı2 çorba kaşığı bal1 paket kabartma tozuKondanse süt için1200 gram süt (yağlı)200 gram şeker Krema için300 gram yoğunlaştırılmış süt3 adet yumurta2 çorba kaşığı bal55 gram tereyağı Süslemek için400 gram fındık içi 2016’da ondan bol bol bahsetmişken yeni yılı da onunla karşılasak pek enfes olmaz mı? Çok yoğun oranda şeker içermemesi, tadını baldan alması ve kremayla kaplanmaması ile yılbaşı sofranıza hafif bir tatlı son yaşatacak. Nasıl Yapılır? Kekin hazırlığını yapmak için; yumurta ve şekeri iyice çırpın. Tereyağını direkt ısı görmeden eritin. Eriyen tereyağının içine kuru malzemeleri ilave edin ve karıştırın. Homojen kıvama gelen karışımı narince yumurtalı karışıma ilave edin.Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Yaklaşık 1,5 kepçe hamurdan dökerek eşit ve ince bir tabaka halinde yayın. Önceden ısıtılmış 165 derecelik fırında 5-6 dakika pişirin. Kondanse sütü hazırlayın. Kremayı hazırlamak için; tereyağını eritip, soğutun. Tereyağı dışındaki malzemeleri geniş bir kabın içerisinde çırpın. En son teryağını ekleyip çırpmaya devam edin. Kıvam alması için buzdolabında bekletin.Ayrı ayrı hazırladığımzı pasta kekinin ilk katını ince bir tabaka krema ile kaplayın ve üzerine ince çekilmiş fındık ilave ederek diğer kata geçin kek katlarınız bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. 

Kalamar tava ve tarator sos

Balık sofralarının en çok istek alan sıcak başlangıcı, tarator sosu ile bir lezzet klasiği kalamar tavayı, ayıklaması dahil tüm püf noktalarıyla hazırlamayı öğreniyoruz. Malzemeler1 adet bütün kalamar1 şişe maden suyu1 tatlı kaşığı toz şeker1/2 çay kaşığı karbonat1/4 çay kaşığı tuz  Tarator sos için:2 dilim bayat ekmek içi2 yemek kaşığı ceviz içi3 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı süzme yoğurt1 tatlı kaşığı limon suyu2 diş rendelenmiş sarımsak1/2 çay kaşığı tuz Kızartmak için:3 yemek kaşığı un2 su bardağı ayçiçek yağı Püf NoktasıKalamarları beklettiğiniz karışımda maden suyu yerine bira ya da süt kullanmayı tercih edebilir, vaktiniz varsa kalamarları marine karışımında bir gün kadar bekletebilirsiniz.Tarator sosun yapımında katı durumda olan süzme yoğurt yerine arzuya göre mayonez kullanabilirsiniz.Karışımda bekleyen kalamarları sertleşmemesi için durulamadan una buladıktan sonra kızartın. Pişirme ÖnerisiPişirme işlemini fritözde de gerçekleştirebilirsiniz.  Nasıl Yapılır? – Bütün halde satın aldığınız kalamarın iç organlarını kuyruk kısmından çekerek çıkartın. – Uç kısmından tuttuğunuz kalamarın dış kısmındaki deriyi hızlı bir şekilde çekerek alın. – Ortasında yer alan şeffaf kemiği tek parça halinde aldıktan

İç pilavlı tavuk dolma: Yılbaşı sofralarının alternatif tarifi

Malzemeler1 adet büyük boy tavuk İç pilavı için 1,5 su bardağı pirinç2 adet kuru soğan1 yemek kaşığı kuş üzümü1 yemek kaşığı dolmalık fıstık2 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da kullanabilirsiniz)2 yemek kaşığı tereyağı1/2 çay kaşığı tarçın1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber Üzeri için1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı limon suyu1 çay kaşığı toz biber  Yılbaşı hindisinin yılbaşı sofrasındaki yeri apayrı ve baki. Ama yine geniş yılbaşı masaları kuracaksanız tavuk tüm heybetiyle imdadınıza yetişiyor ve iç pilavlı tavuk dolma haline bürünerek hem leziz, hem bereketli bir lezzet olarak yılbaşı menünüze dahil olmayı hak ediyor. Nasıl Yapılır? Kuru soğanları küp küp doğrayın. Tereyağını pilav tenceresinde eritin. Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin 5-6 dakika kavurun.  Dolmalık fıstık, kuş üzümü, karabiber ve tarçın ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika demleyin.Temizlenmiş, kemiksiz tavuğun içine kaşık yardımıyla hazırladığınız iç pilavı ilave edin. Tavuğun pişerken ayrılmaması için bacaklarını çapraz bir şekilde bağlayın. Tereyağı, limon suyu ve toz biberi bir kapta karıştırın. Tavuğu hazırladığınız tereyağlı karışım ile yağlayın. 180 derecede 45 dakika pişirin. Pilavıyla beraber porsiyonlayıp servis edin.

Tavada antrikot ve ıspanaklı patates püresi

Malzemeler Eti için2 adet antrikot (250’şer gramlık)1/2 demet taze kekik1 baş sarımsak3 adet defne yaprağı4 yemek kaşığı tereyağı1/2 çay kaşığı iri çekilmiş tuz1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber Ispanaklı patates püresi için 500 gram ıspanak500 gram patates3 yemek kaşığı tereyağı1 çay bardağı sıcak süt1/2 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiber Servisi için 1/2 adet küp doğranmış şeftali1 adet dilimlenmiş mürdüm eriği1/2 adet yufka4 adet yenilebilir çiçek Çok bekletmeyin. Belki ara sıcaklarla ana yemeklerin arasını uzak tutmayı seviyorsunuz ama bu grup bekletmeye gelmez, ana grup çünkü. Antrikot, patates püresi ve ıspanak… Nasıl Yapılır? Kabukları soyulmuş patatesleri tuzlu suda haşlayın. Kaynayan suda patatesleri alın ve ıspanakları hızlıca haşlayın. 30 saniye sonra çıkartın ve buzlu suda formlarını korumaları için bekletin.  Haşlanmış patatesleri ve iyice suyu sıkılmış ıspanakları, sıcak süt ve tereyağı ekleyip düşük devirde bir kaç tur püre kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tuz ve karabiberi de ilave edin. Ispanaklı patates püresini sıkma torbasına alın ve bekletin. Etleri, iyice ısınmış döküm tavada iki yüzünü de baharatlandırarak mühürleyin. Etler mühürlendikten sonra tavaya ortadan ikiye kesilmiş bir baş sarım

Biftek sarma

Malzemeler 8 adet ince dövülmüş biftek4 yemek kaşığı ayçiçek yağı1 adet orta boy kuru soğan2 diş sarımsak8 adet kültür mantarı1 adet orta boy dolmalık biber1 adet orta boy havuç1/2 tatlı kaşığı domates/acı biber salçası karışımı2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri1/2 çay kaşığı tuz1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber Biftekleri marine etmek için1 adet rendelenmiş kuru soğan1 çay bardağı süt1/4 çay bardağı ayçiçek yağı1 adet defne yaprağı Bir kısmınıza saçma gelebilir ama bizce bir yerde parti varsa, bir masa bir kalabalığa özenle hazırlanmışsa içinde mutlaka kürdan olmalıdır. Nasıl Yapılır? Rendelenmiş soğanın suyunu çıkartın. Süt, ayçiçek yağı ve defne yaprağıyla karıştırın. İnce dövülmüş biftekleri hazırlanan karışımla marine edin. İç harcını hazırlamak için; mantarları nemli bir bezle temizleyin ve ince ince dilimleyin. Soğanı ve sarımsakları da doğrayın. Havucun kabuklarını soyun ve rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Çekirdekleri çıkmış dolmalık biberleri de jülyen doğrayın. Isınmış tavada soğan, sarımsak, havuç ve biberleri soteleyin. Mantarları da ilave edin ve en son salça ve baharatlarla aromalandırın. İç harcı hafif soğutun ve kaşar peyniri ilave edin. Marine biftekleri buzdolabından çıkartın ve harcı dolduruğ kürdan yardımıyla tutturun. Yağsız tavada ters yüz ederek pişiri

Sebzeli bulgur pilavı

Malzemeler 2 adet orta boy yeşil biber1 adet kırmızı dolmalık biber1 adet orta boy kuru soğan1 adet küçük boy havuç4 adet kurutulmuş domates3 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı tereyağı1,5 su bardağı pilavlık bulgur2 su bardağı sıcak tavuk suyu1/2 tatlı kaşığı domates salçası1 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiber1/2 tatlı kaşığı naneYıllardır pirinç pilavının alternatifi göründü, masaya ilk o kondu. Bu sene, bu haksızlığı yeni yılın ilk gününe taşımıyoruz. Nasıl Yapılır? Yeşil ve kırmızı biberleri ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın ve küp küp doğrayın. Kuru soğanı da biberlerle aynı büyüklükte olacak şekilde doğrayın. Havuçları da jülyen doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağını bir pilav tenceresinde eritin ve soğanları, biberleri ve havuçları soteleyin. Kurutulmuş domatesleri de ilave edin ve tüm malzemeyi soteleyin. Pilavlık iri bulguru, suyunu süzdürdükten sonra pilav tenceresine aktarın. Domates salçası, tuz, karabiber ve naneyi ilave ettikten sonra tüm malzemeyi 3 dakika kadar kavurun. Tavuk suyunu da ilave edin ve 12-14 dakika kısık ateşte pişirin. Tane tane olması için 10 dakika dinlendirin ve servis edin.

Ve tek kişilik dev kadro: Yılbaşı Hindisi

Malzemeler1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)4 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı bal1 tatlı kaşığı domates salçası2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu1 çay kaşığı hardal1 tatlı kaşığı tuzİçi için1 dal biberiye1 adet defne yaprağı1 tatlı kaşığı tane karabiber Kestaneli iç pilav için 2 su bardağı baldo pirinç2 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı zeytinyağı2 adet orta boy kuru soğan2 yemek kaşığı çam fıstığı2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tarçın1/4 çay kaşığı yenibahar1 çay kaşığı tuz3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)1 su bardağı haşlanmış kestane Nasıl Yapılır? Temizlenmiş hindileri bol suda yıkayın ve iyice kurulayın. Bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın. Sosu fırça yardımıyla hindinin her tarafına sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağı yerleştirin. Hafif unlanmış fırın poşetine veya tepsisine hindiyi alın ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 2,5 saat pişirin.Pilavı hazırlamak için, soğanları küp küp doğrayın. Tereyağını ve zeytinyağını eritin. Soğanları hafifçe soteleyin. Pirinçleri de ilave edin. Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığ

Kestaneli rulo pasta: Kimse kusura bakmasın, pastasız kutlama olmaz; tatlı yiyelim bir yıl boyunca tatlı konuşalım değil ama…

Malzemeler200 gram kestane Keki için4 adet yumurta4 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı su4 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı kakao1 tatlı kaşığı vanilya özütü (arzuya göre) Dolgu kreması için200 gram şekersiz çiğ krema200 gram beyaz çikolata Üzeri için1 paket toz krem şanti1,5 çay bardağı soğuk süt Yukarıda yazdığımız cümleden daha fazlasını kurmak istemiyoruz. Yeteri kadar net olduk bu konuda. Nasıl Yapılır? Kestaneleri çizin ve 200 derecelik fırında pişirin. Dolguyu hazırlamak için kremayı kaynatın ve bitter çikolatayı hafif kaynayan kremanın içinde eritin. Buzdolabında dinlendirin. Yumurta beyazlarını çırparak kabartın. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın ve yumurtalı karışıma ilave edin. Bu karıştırma işlemi narince yapılmalıdır. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine ince bir kat olacak şekilde serdiğiniz hamuru önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 7-8 dakika pişirin.Pişen ve soğuyan kekin içine hazırlanan kremayı ekleyin ve kestanelerle beraber rulo şeklinde sarın. Pastanın üzeri için krem şanti ve sütü çırpıp düzgünce sürün.

Afiyet olsun…

Kaynak:
yemek.com

Yorumlar (0)
Yorum ekle