Masa başında çalışanlara önemli uyarı!

0

Vücudu ayakta tutan omurga sisteminde, gün boyunca masa başında geçirilen saatler, alınan kilolar ve yaşanan stres nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklar ile ilgili Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Kasım, masa başında çalışanlar için önemli önerilerde bulundu.

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Kasım yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“OFİS ÇALIŞANLARI HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM ALIN”

Hep aynı pozisyonda kalma, sürekli çalan telefonlar, klavyeler, mauslar, el bileği ve parmak eklemlerine aşırı yüklenmeler, stres, çalışma ortamının konfor yönünden uygunsuzluğu gibi birçok neden masa başı çalışanlarını olumsuz yönde etkileyen sorunların başında gelmektedir.

Özellikle günün 8 saatini masa başında geçiren ofis çalışanlarının oturma bozukluğundan kaynaklanan; boyun, sırt ve bel ağrıları her geçen gün kişilerin yaşam kalitesini bozmaktadır.

“HAREKETSİZ YAŞAMIN YAN ETKİLERİ”

Teknolojinin gelişimi, hareketsiz bir iş yaşantısını beraberinde getirmiştir. Hareketsizliğe bağlı olarak kaslarda, eklemlerde ve omurgada kireçlenmeler başlar. Oluşan bu kireçlenme daha sonra kalıcı omurilik ve sinir hasarlarına kadar gidebilir. Hareketsiz yaşantı, kilo artışı, yorgun bir vücut ve yoğun stres, omurgada kireçlenmeye sebep olur. Altı aydan uzun süren, aralıklı gelen, bacaklara veya kollara vuran, geçmeyen ağrılar, omurgada kireçlenme ve fıtığın habercisi olabilir.

Ellili yaşlardan sonra kemik erimesi ve dejeneratif omurga hastalıkları daha da belirginleşir ve kimi zaman cerrahi tedavi gerektirebilir. Bunun tespiti ayrıntılı muayene ve gereğinde ileri tetkiklerle kolaylıkla yapılabilir.

Vücudumuzda iki adet yük taşıyıcı sistem bulunmaktadır. Bunlardan biri iskelet sistemi, diğeri de ona yardımcı olan kas sistemidir. Kas sistemi zayıf kişilerde vücudun bütün ağırlığı iskelet sistemine biner. Ağırlığı belirli bir noktadan itibaren taşıyamayan iskelet sisteminde değişiklikler başlar ve zamanla omurgada şekil bozuklukları ve kamburlaşma görülebilir.

“OTURMA ŞEKLİNİZE DİKKAT EDİN !!!”

Bu şekil bozuklukları kişinin görüş açısında da değişikliklere neden olur. Bu nedenle masa başında çalışırken veya bilgisayar ekranına bakarken önce omurgayı düzgün pozisyonda tutmayı sağlamak gerekir. Bu konuya açıklık getirmek için omurganın normal yapısını ve işleyişini bilmek gerekir: Omurganın fizyolojik eğrilikleri vardır. Boynun ve belin içe doğru bir kavsi, sırtın ise dışa doğru bir eğriliği vardır. Bu eğrilikler normal günlük aktiviteler sırasında korunmalıdır. Bunları korumak için dik durmak şarttır. Dik durmak için de boyun, sırt, göğüs, bel ve karın kaslarının kuvvetli olması gerekir. Bel ve boyun ağrılarına yakalanmamak için oturma ve ayakta durma pozisyonumuz dengeli olmalıdır. Doğru oturma pozisyonu; bele en az yük binen pozisyondur. Dik oturmaya özen göstererek bel, kalça açısının 90 derece olmasına özen gösterilmeli gerektiği takdirde ayak altına destek konularak yere basmaya özen gösterilmelidir. Gün içersinde 2-3 dakikalık oksijen molası vermek ve imkân dâhilinde 15-20 dk yürüyüş yapmak birçok sorununuza iyi gelecektir.

“SPORU YAŞAMINIZIN İÇİNE DAHİL EDİN”

Sürekli otururak, hareketsiz bir hayat tarzını benimseyerek kaslarınızı kuvvetli tutabilmeniz mümkün değildir. Zayıflayan kaslar yer çekimine karşı vücudunuzu koruyamaz ve omurganın normal eğriliklerinin bozulmasına yol açar. Bunu önlemek için kaslarınızı kuvvetlendirici egzersizleri günlük hayatın bir parçası haline getirmelisiniz. Ayrıca ergonominin desteklenmesi, çalışma esnasında kısa aralıklı molaların verilmesi, masa başı oturma şekline dikkat edilmesi önemlidir.

MASA BAŞINDA ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sürekli bilgisayar karşısında çalışıyorsanız, bilgisayar ekranının göz hizasında olmasını sağlamalısınız. Vücut sağlığınızı korumak için egzersiz yapmalı ve yaşam stilinizi düzenlemelisiniz. Uzun süre yerinizde oturmayın ve mümkünse saat başı  ara verin.

Otururken dik pozisyonda oturmalı ve bu alışkanlık haline getirilmelidir.

Ayakların altına bir basamak konularak oturulursa daha rahat edilir.

Oturur pozisyonda iken yerden bir cisim almak için belden eğilmemeli, çömelerek alınmalıdır.

Göz sağlığınızı ihmal etmeyin. Gözlerinizin daha az yorulması için LCD ekranları tercih edebilirsiniz…

Sürekli oturmayın. Yerinizde sürekli oturmanızı önleyecek şeyler yapın. Etrafınızda içecek bir şeyler mutlaka vardır.

Tüm kaslarınızı çalıştırabileceğiniz kombine egzersizler yapın. Ellerinizi diğer elinizle sıkın, avuç içlerini birleştirerek birbirine doğru itmeye, kenetleyerek ayırmaya çalışın.

İş stresinizi azaltmak için müzik dinleyin.

Unutulmamalıdır ki; ağrısız bir yaşam biraz da kişinin kendi elindedir. Basit bazı kurallara riayet ederek oturma alışkanlıklarını düzenlemek bu tür ağrılardan belirgin ölçüde korunmayı sağlar. “

Vücudu ayakta tutan omurga sisteminde, gün boyunca masa başında geçirilen saatler, alınan kilolar ve yaşanan stres nedeniyle meydana gelen rahatsızlıklar ile ilgili Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emin Kasım, masa başında çalışanlar için önemli önerilerde bulundu.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.